lauantai 31. joulukuuta 2011

Voffeleita

Joululoma tuulisessa Nakkilassa on takana ja nyt pitäisi yrittää juhlistaa uutta vuotta. Viimeiset kaksi uutta vuotta olen ollut kotona koiran kanssa, ettei se hermostuisi ilotulitteiden paukkeesta. Tänä vuonna taidan kuitenkin lähteä katsomaan Tampereen historian suurinta ja huikeinta ilotulitusta. Täällä ensimmäiset paukahdukset kuuluivat jo eilen illalla ja tänään neljän aikaan sitten sama homma. Nyt maistelen uuden vuoden drinkkiä ja teen perunasalaattia. Ohjeen siihen olen saanut belizeläiseltä ystävältäni, mutta resepti on vielä muodossa 'himpun verran majoneesia ja oman maun mukaan mausteita', joten sitä pitää vielä hioa ennenkuin tänne sen laitan. Mutta sen sijaan tarjoan kaksi helppoa herkkureseptiä vohveleihin ja lettuihin.

Meillä oli kotona vohvelirauta, jonka omin muutossa itselleni. Se oli äitin luona hoidossa sen aikaa kun asuin ulkomailla ja syksyllä tavaroita hakiessani pettymys oli suuri, kun huomasin että en pystynyt sitä en käyttämään. Äitillä oli tapana polttaa tupakkaa parvekkeen ovelta niin että suurin osa savuista tuli tietysti sisälle. Seinät alkoivat vuosien varrella kellertää ja osansa sai myöskin vohvelirautani, vaikka se oli yläkaapissa oven takana. Vaikka kuinka hinkkasin ja puunasin, niin tupakanhaju ei lähtenyt laitteesta mihkään. Jouduin sitten viemään sen kierrätykseen. *nyyh* Onneksi pukki toi jouluna minulle uuden OBH Nordican Chili -vohveliraudan. Tässä taannoin testattiin sitä ja tuloksena oli lautasellinen ihanuutta. :D Kuvaa ja reseptiä seuraa tässä.

Kuvassa myös (mainostus mainostus) ostamaani hyvää raparperihilloa.
Hyvät ja halvat vohvelit 


1 muna
6 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
1 tl leivinjauhetta
3 tl sokeria
ripaus suolaa


Sekoita jauhot maitoon ja lisää muut aineet.
Paista vohvelit kullankeltaisiksi. Taikinaa ei tarvitse hirveästi laittaa, koska muuten se kivasti paistuessaan pursuaa yli laitojen. :D

Löysin reseptikokoelmastani edellisen vohveliraudan mukana tulleen (varmaan joskus 90-luvulla) vihkosen, jossa on ohjeita monenlaisten vohveleiden tekoon. Valikoimissa on sekä makeita että suolaisia vohveleita täytteineen. Täytyy joskus kokeilla lisää.

Tykkään tehdä lettuja ja poikaystäväni tykkää syödä niitä. Match made in heaven. Joskus kuitenkin normiletut kyllästyttää, joten lisään aina välillä taikinaan jotain extraa. Tykkään kanelista, joten laitan sitä aika usein, mutta olenpa kokeillut kardemummaakin kun se sattui maustehyllystä ensimmäiseksi silmään. Vielä en ole kokeillut kookosmaitoa, vaikka sitä aina löytyy kaapistani (vinkin tähän löysin Myllyn Paras-sivuilta, kun etsin lettutaikinan ohjetta. Itse teen en koskaan mittaa aineita, resepti on kyllä päässä tallella). Ehkä se voi olla seuraava kokeiluni. :) Entinen koulukaverini kertoi joskus korvanneensa osan nesteestä lakkaliköörillä. Tästä ideasta syntyi sitten minun Baileys-letut, joita olen hyvällä menestyksellä jo useamman kerran tehnyt.

Baileys-letut


2 munaa
3,5 dl maitoa
1,5 dl Baileys-likööriä
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä tai voisulaa

Sekoita aineet keskenään ja anna turvota noin puolisen tuntia.
Paista pannulla kullanruskeiksi molemmin puolin. Tarjoile kermavaahdon kera.

Nyt taidan jatkaa uuden vuoden drinkin maistelua. Siihen sekoitin Tallinnan tuliaisena tuotua Kiiu Torn suklaakermalikööriä, Marie Brizard Menthre Verte -minttulikööriä ja maitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti