maanantai 22. lokakuuta 2012

Kurpitsapiirakka



Ostin sitten kurpitsan. En ole ikinä ennen kurpitsaa käyttänyt mihinkään saati sitten syönyt suurissa määrin, joten tämä oli kyllä suuri kulinaristinen harppaus. Onneksi poikakaverini sisko on kasvattanut kurpitsaa, joten apu oli puhelinsoiton päässä. Netistä löytyi myös hyvin ohjeita. Päädyin kokeilemaan kurpitsaleipää ja piirakkaa. Päätin aloittaa piirakasta, kun siitä olen niin usein kuullut.

Jotta piirakan tekeminen ei menisi liian helposti, on kurpitsasta ensin tehtävä sosetta. Itse laitoin kurpitsan viipaleina uuniin (ohjeistusta reseptin loppupuolella), vaihtoehtoisesti sen voi keittää. Valmista sosetta voi pakastaa, sitä nimittäin tulee aika reippaasti. Loppu sujuukin jo sitten paljon helpommin.

Piirakan paistovaiheessa keittiön täytti ihanan jouluinen tuoksu, sillä tässä on käytetty myös piparkakuista tuttuja mausteita. Lopputuloksessa se jouluisuus ei enää voimakkaasti tullut esiin. Piirakka oli kohtuullisen makea, liekö sitten johtunut banaanista. Sen voi toki jättää poiskin, alkuperäisessä ohjeessa sitä kun oli käytetty korvaamaan mausteet. Omasta mielestäni se sopi piirakkaan hyvin, ainakin pehmentämään makua. Pitää myöhemmin kokeilla piirakkaa ilman tuota banaania ja kokeilla miten paljon enemmän sen poisjättäminen tuo esiin kurpitsan omaa makua.

Kurpitsapiirakka

pohjataikina:
4 dl jauhoja
125 g voita
4 rkl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

täyte:
3 dl kurpitsasosetta
1-2 banaania
2 dl kermaviiliä
3 rkl perunajauhoa
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
¼ tl neilikkaa
½ tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 

Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi. Nypi ainekset yhteen. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa piirakkavuoka taikinalla ja pistele pohjaa haarukalla. Paista uunissa 10 minuuttia.

Seuraavaksi on täytteen vuoro. Lisää kurpitsasoseen joukkoon soseutettu banaani. Voit tässä vaiheessa vielä sauvasekoittimella soseuttaa seoksen, jotta siitä tulee varmasti tasaista. Lisää joukkoon muut ainekset ja kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Paista 40 minuuttia.

Kurpitsasose: Leikkaa kokonainen kurpista osiin ja paista uunipellillä 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä hieman ja irrota kuoret. Tämän jälkeen kurpitsan voi vielä soseuttaa sauvasekoittimella tasaiseksi. Kurpitsa pehmenee todella paljon uunissa, joten en enää soseuttanut sitä erikseen vaan laitoin täytteeseen sellaisenaan.

Perunajauhon sijaan voit laittaa täytteeseen kananmunaa. Sain ohjeen poikakaverin sisarelta, joka on ohjeessa tieten tahtoen halunnut välttää kananmunan käytön. Myöskään mausteita ei hänen versiossaan ollut, vaan ne olen katsonut Maku-lehden sivuilta. Joissain nettiohjeissa piirakkaan käytettiin fariinisokeria.  Itse käytin 50 % tummaa muskovadoa ja 50 % normisokeria. Ja koska maustehyllyssäni ei ollut muskottipähkinää, niin se jäi tästä puuttumaan. Laiskuuttani en jaksanut soseuttaa banaania, vaan muussasin sen haarukalla. Piirakassa oli sitten banaanisia yllätyskohtia, mutta muuten täyte oli erittäin onnistunut ja sain luvan tehdä samaa piirakkaa uudelleen. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti