Jotta piirakan tekeminen ei menisi liian helposti, on
kurpitsasta ensin tehtävä sosetta. Itse laitoin kurpitsan viipaleina uuniin
(ohjeistusta reseptin loppupuolella), vaihtoehtoisesti sen voi keittää. Valmista
sosetta voi pakastaa, sitä nimittäin tulee aika reippaasti. Loppu sujuukin jo
sitten paljon helpommin.
Piirakan paistovaiheessa keittiön täytti ihanan jouluinen
tuoksu, sillä tässä on käytetty myös piparkakuista tuttuja mausteita. Lopputuloksessa
se jouluisuus ei enää voimakkaasti tullut esiin. Piirakka oli kohtuullisen
makea, liekö sitten johtunut banaanista. Sen voi toki jättää poiskin,
alkuperäisessä ohjeessa sitä kun oli käytetty korvaamaan mausteet. Omasta
mielestäni se sopi piirakkaan hyvin, ainakin pehmentämään makua. Pitää myöhemmin
kokeilla piirakkaa ilman tuota banaania ja kokeilla miten paljon enemmän sen
poisjättäminen tuo esiin kurpitsan omaa makua.
pohjataikina:
4 dl jauhoja
125 g voita
4 rkl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä
täyte:
3 dl kurpitsasosetta
1-2 banaania
2 dl kermaviiliä
3 rkl perunajauhoa
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
¼ tl neilikkaa
½ tl suolaa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää
voi. Nypi ainekset yhteen. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa piirakkavuoka taikinalla ja pistele pohjaa haarukalla. Paista uunissa 10
minuuttia.
Seuraavaksi on täytteen vuoro. Lisää kurpitsasoseen joukkoon soseutettu
banaani. Voit tässä vaiheessa vielä sauvasekoittimella soseuttaa seoksen, jotta
siitä tulee varmasti tasaista. Lisää joukkoon muut ainekset ja kaada seos
esipaistetun pohjan päälle. Paista 40 minuuttia.
Perunajauhon sijaan voit laittaa täytteeseen kananmunaa.
Sain ohjeen poikakaverin sisarelta, joka on ohjeessa tieten tahtoen halunnut
välttää kananmunan käytön. Myöskään mausteita ei hänen versiossaan ollut, vaan ne
olen katsonut Maku-lehden sivuilta. Joissain nettiohjeissa piirakkaan
käytettiin fariinisokeria. Itse käytin
50 % tummaa muskovadoa ja 50 % normisokeria. Ja koska maustehyllyssäni ei ollut
muskottipähkinää, niin se jäi tästä puuttumaan. Laiskuuttani en jaksanut
soseuttaa banaania, vaan muussasin sen haarukalla. Piirakassa oli sitten
banaanisia yllätyskohtia, mutta muuten täyte oli erittäin onnistunut ja sain
luvan tehdä samaa piirakkaa uudelleen. :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti