perjantai 19. lokakuuta 2012

Kana-papu-burritokset


Belizeläinen kaverini kävi tässä pimeää syksyä piristämässä ja teimme sitten yhdessä burritoksia. Vietettiin monta tovia etsimässä hypermarketin purkkiosastolta hänen haluamiaan papuja. Ilmeisesti heilläpäin kaupasta saa tölkissä pitkään keitettyjä papuja, joiden olomuoto on enemmän tahnamainen ja joissa on valmiiksi mausteetkin. Näitä ei taida Suomesta saada, joten äätimme valmistaa itse näihin burritoksiin tarvittavat pavut. Se toki tarkoitti, että ruoanvalmistukseen sai varata paljon pitemmän ajan. Samalla tavalla olen aikaisemminkin valmistanut papuja rice-and-beans-reseptiäni varten, joten taito oli kyllä hallussa. Lopputulos oli täyteläisen makuinen ja toi paljon autenttisemman meksikolaisfiiliksen kuin mitä mitkään täällä Tampereella kokeilemistani meksikolaistyyppisistä ravintoloista. Kanaan tosin käytin kaupan valmismausteseosta, mutta se sallittakoon tämän kerran!

Kana-papu-burritokset

400 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
2 paprikaa
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
1 pss fajitas-maustetta (löytyy ainakin Santa Marialta ja Old El Pasolta)
1 prk kidney-papuja
tuoretta korianteria
oreganoa, timjamia, suolaa, pippuria
lehtisalaattia
creme fraichea
juustoraastetta
6 kpl wrap tortilloja (isoja)

Pilko 1 sipuli, 1 paprika ja valkosipulinkynsi todella pieneksi silpuksi. Pilko samoin noin yksi kourallinen korianteria pieneksi silpuksi. Kaada pavut kattilaan ja lisää mukaan vähintään saman verran vettä. Veden määrää joutuu lisäämään keittämisen aikana useaankin otteeseen, joten kannattaa pitää kattilaa silmällä. Lisää joukkoon sipulit, paprika ja korianteri. Lisää myös mausteet. Oreganoa ja timjamia tulee noin 1 rkl kumpaakin, suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Useissa purkkipavuissa on jo valmiiksi suolaa, joten sen kanssa kannattaa olla varovainen. 
Keitä kuumalla levyllä, kunnes papuseos alkaa kiehua ja vähennä sitten lämpöä.
Ensimmäisen tunnin aikana seosta kannattaa sekoitella noin 10 minuutin välein ja seurata samalla veden määrää. Sen jälkeen papuseosta kannattaa vahtia tarkemmin. Tarkoituksena on, että pavut poksahtavat auki kokonaan. Ystäväni kertoi, että hänen äitinsä joskus keittää papuja jopa kolme tuntia! Minulla oli kuitenkin jo puolentoista tunnin kohdalla niin kova nälkä, että päätimme hieman auttaa papuja rikkoontumaan. Eli otimme perunasurvimen ja muussasimme pavut. Sen jälkeen annoimme pupujen vielä kiehua hetken, että seos saostui. Tuloksena on siis eräänlaista paputahnaa. Tässä vaiheessa ei sipulista tai paprikasta pitäisi enää olla muuta jäljellä kuin maku.
Pilko jäljelle jääneet paprika ja sipuli ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Ruskista broileria pannulla, kunnes se on melkein kypsää. Tässä vaiheessa lisää mukaan maustepussin sisältö  ja pilkotut sipuli ja paprika. Voit lisätä vähän vettä tarvittaessa, etteivät kanat paistu liian kuiviksi. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes paprika ja sipuli ovat pehmenneet.
Levitä papuseosta ja kanaa burriton päälle. Lisää vielä salaattia ja creme fraichea ja taittele burrito niin, että alaosa on kiinni.

Tätä täytyy tehdä useamminkin piristämään tätä kylmää ja sateista syksyä. Aina välillä on mukava saada vähän jotain aurinkoista, ettei ihan ala masentamaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti