Belizeläinen kaverini kävi tässä pimeää syksyä piristämässä
ja teimme sitten yhdessä burritoksia. Vietettiin monta tovia etsimässä
hypermarketin purkkiosastolta hänen haluamiaan papuja. Ilmeisesti heilläpäin
kaupasta saa tölkissä pitkään keitettyjä papuja, joiden olomuoto on enemmän
tahnamainen ja joissa on valmiiksi mausteetkin. Näitä ei taida Suomesta saada, joten äätimme valmistaa itse näihin
burritoksiin tarvittavat pavut. Se toki tarkoitti, että ruoanvalmistukseen
sai varata paljon pitemmän ajan. Samalla tavalla olen aikaisemminkin valmistanut papuja rice-and-beans-reseptiäni varten, joten taito oli kyllä hallussa. Lopputulos oli täyteläisen makuinen ja toi
paljon autenttisemman meksikolaisfiiliksen kuin mitä mitkään täällä Tampereella
kokeilemistani meksikolaistyyppisistä ravintoloista. Kanaan tosin käytin kaupan
valmismausteseosta, mutta se sallittakoon tämän kerran!
Kana-papu-burritokset
400 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
2 paprikaa
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
1 pss fajitas-maustetta (löytyy ainakin Santa Marialta ja
Old El Pasolta)
1 prk kidney-papuja
tuoretta korianteria
oreganoa, timjamia, suolaa, pippuria
lehtisalaattia
creme fraichea
juustoraastetta
6 kpl wrap tortilloja (isoja)
Pilko 1 sipuli, 1 paprika ja valkosipulinkynsi todella
pieneksi silpuksi. Pilko samoin noin yksi kourallinen korianteria pieneksi
silpuksi. Kaada pavut kattilaan ja lisää mukaan vähintään saman verran vettä.
Veden määrää joutuu lisäämään keittämisen aikana useaankin otteeseen, joten
kannattaa pitää kattilaa silmällä. Lisää joukkoon sipulit, paprika ja
korianteri. Lisää myös mausteet. Oreganoa ja timjamia tulee noin 1 rkl
kumpaakin, suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Useissa purkkipavuissa on jo
valmiiksi suolaa, joten sen kanssa kannattaa olla varovainen.
Keitä kuumalla
levyllä, kunnes papuseos alkaa kiehua ja vähennä sitten lämpöä.
Ensimmäisen tunnin aikana seosta kannattaa sekoitella noin
10 minuutin välein ja seurata samalla veden määrää. Sen jälkeen papuseosta
kannattaa vahtia tarkemmin. Tarkoituksena on, että pavut poksahtavat auki
kokonaan. Ystäväni kertoi, että hänen äitinsä joskus keittää papuja jopa kolme
tuntia! Minulla oli kuitenkin jo puolentoista tunnin kohdalla niin kova nälkä,
että päätimme hieman auttaa papuja rikkoontumaan. Eli otimme perunasurvimen ja
muussasimme pavut. Sen jälkeen annoimme pupujen vielä kiehua hetken, että seos
saostui. Tuloksena on siis eräänlaista paputahnaa. Tässä vaiheessa ei sipulista
tai paprikasta pitäisi enää olla muuta jäljellä kuin maku.
Pilko jäljelle jääneet paprika ja sipuli ohuiksi pitkiksi suikaleiksi.
Ruskista broileria pannulla, kunnes se on melkein kypsää. Tässä vaiheessa lisää
mukaan maustepussin sisältö ja pilkotut sipuli ja
paprika. Voit lisätä vähän vettä tarvittaessa, etteivät kanat paistu liian
kuiviksi. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes paprika ja sipuli ovat
pehmenneet.
Levitä papuseosta ja kanaa burriton päälle. Lisää vielä
salaattia ja creme fraichea ja taittele burrito niin, että alaosa on kiinni.
Tätä täytyy tehdä useamminkin piristämään tätä kylmää ja
sateista syksyä. Aina välillä on mukava saada vähän jotain aurinkoista, ettei
ihan ala masentamaan. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti